egenannonse
13/3/2019

Polsk skandalekjøtt til Sverige

Totalt skal 250 kilo kjøtt fra et skandalisert polsk slakteri har blitt solgt til Sverige. Nå er svenske myndighetene i gang med å finne kjøttet før det blir spist.

Illustrasjon: Colourbox

Denne konkrete saken ble oppdaget ved hjelp av skjult filming på slakteriet. Her ble syke dyr slaktet og kjøttet videresolgt til en stor polsk eksportør. Eksportøren har levert til Estland, Finland, Frankrike, Ungarn, Litauen, Portugal, Romania, Spania og altså Sverige.

Det polske slakteriet er stengt, etter at TV-kanalen TVN24 avslørte rutinene. Slakteriet kjøpte syke dyr, slaktet dyrene mens veterinæren ikke var til stede, og fjernet spor etter sykdommer på dyret.

Kjøttet ble deretter markert som sjekket og godkjent, før det ble solgt til flere europeiske land, blant andre Sverige. Mattilsynet i Norge forteller at de ikke har informasjon om at kjøttet er solgt til norske grossister. I Sverige er det kjøpt av fire grossister, som igjen skulle selge kjøttet videre.

– Ingenting tyder på at de svenske bedriftene som har kjøpt kjøttet av det polske slakteriet, har gjort noe feil. Vi har pr. i dag heller ikke mistanker mot annet polsk kjøtt, sier Louise Nyholm i det svenske Livsmedelsverket (tilsvarer Mattilsynet i Norge).

Det ble importert svært lite storfekjøtt fra Polen til Norge i 2018, litt over 40 tonn ubearbeidet kjøtt, i tillegg til et svært begrenset antall kjøttprodukter. Det er heller ingen ting som tyder på at Norge vil bli berørt i denne saken.

– Imidlertid er det en påminnelse om hvor viktig det er å kjenne sine eksportører og være trygge på at man kun importerer fra slakterier som faktisk følger regelverket. Mange av fremmedstoffene som er oppdaget i tidligere matskandaler er oppdaget ved rene tilfeldigheter og via stikkprøver fra myndighetenes side. Det er derfor svært viktig at man ved import, har kunnskap om hele kjeden bakover. Seriøsiteten til eksportør er ofte langt mer avgjørende for mattryggheten som hvilket land man importerer fra, sier mattrygghetsansvarlig i KLF, Mette Juberg.