Cxense Display
Du er her: Forsiden / Utgaver / 2018 / 1 / Selv ikke ‘dyrevernerne’ klarte å finne noe på Abraham

Selv ikke ‘dyrevernerne’ klarte å finne noe på Abraham

Grisene til Abraham Aarsland på Vigrestad skal leve et godt liv på god plass. Selv ikke en «dyreverner» under falskt navn skal klare å finne noe å ta ham på.

Krysning med Hampshire gir livligere smågriser som spretter lettere unna og fører til at færre skades når purka legger seg, ifølge Aarsland.

Han regner med at det var et forsøk på å henge ham ut for å være slem mot grisene sine, men er ikke 100 prosent sikker. Abraham Aarsland ga arbeid til en ung dame som gjerne ville arbeide på et svinebruk en stund for å få erfaring.

Falsk «dyreverner»?

– Vi ga henne tillit, delte kunnskapen vår og familielivet vårt. Noen uker senere var fuglen fløyet og det viste seg at hun opptrådte med falskt navn, forteller jærbonden.

Hvis det var dyremishandling hun var ute etter å «avsløre», så dro hun med uforrettet sak. Hos Aarsland på Vigrestad på Jæren har grisene det godt. Han driver smågrisproduksjon, mens sønnen Elling eier gården og har storfe.

Abraham Aarsland er opptatt av dyrevelferd. Smågrisene skal ha det godt på Vigrestad.

– Med to generasjoner og to produksjoner har vi jo den fordelen at vi kan samarbeide og hjelpe hverandre for eksempel ved ferieavvikling, sier Abraham Aarsland. Ved siden av 300 egne mål leier de et par hundre og har i tillegg litt areal å spre gjødsel på. Nå håper de å slippe skjerpede arealkrav: Det er mye gjødsel på Jæren og ikke for mye jord å spre den på.

Positive krav

På innsiden av det 14 år gamle grisehuset er jobben å drive slik at alle reglene følges og dyrene har det best mulig.

– Veldig mange av kravene slår positivt ut for dem, og dyrene reagerer positivt. Hvis du gjør jobben rett, får du igjen god gris, sier Aarsland.

Viktigst er det å ha kontroll på helsetilstanden til grisene. – Vi må se at det er noen ting som ikke har vært gjort godt nok tidligere. Da må vi prøve å gjøre det bedre, sier han.

Mordyrene er norsk landsvin. Det er en fordel, ettersom de er mindre aggressive, mener smågrisprodusenten.

Arbeider med strø

Han er opptatt av riktig strø, slik at grisene har nok å rote i samtidig som det ikke blir vanskelig å håndtere gjødselen. Det blir arbeid for å finne den ideelle blandingen av halm, høy, silo, rapsstrø, roepellets, spon og kraftfôr. Erfaringene med roepellets er gode: Når grisene har spist seg passe mette og så får i seg roepellets, sveller den og gir den riktige matthetsfølelsen slik at de ikke begynner å bite haler.

– Vi har supergode rådgivere både hos Fatland, Felleskjøpet og Fiskå Mølle og får veldig god oppfølging og hjelp, understreker han.

– Du blir lett ett med det du jobber med. Hvis det går greit, har jeg verdens beste griser. Men de synes jo alle andre at de har, også, smiler han.

Lite halebiting

Og dermed er han tilbake til dyrevelferden:

– Den er viktig til enhver tid. Utfordringene er halebiting, halthet og leddbetennelse, sier han.

– Jeg har bare smågris frem til 35 kilo, så andre har nok større utfordringer med halebiting. Problemet er på rekruttene. De som skal bli egenrekruttering av purke, må jeg fôre litt mer restriktivt, og da kan det bli litt halebiting. Men jo mer du jobber og fokuserer på det, jo bedre går det. Jeg har ikke de nye, litt mer aggressive purkene. Mordyrene mine er norsk landsvin.

Abraham Aarsland arbeider mye for å finne den best mulige kombinasjonen av strø. Han har redusert på silo og høstet gode erfaringer med roepellets.

Gjester fra hele europa

I fjor sommer hadde han en busslast med kolleger fra hele Europa på besøk da det var europeisk svinekongress i Stavanger. Derfra sitter han igjen med inntrykk av at norske griser har det bra og får god plass.

– De fortalte hvordan de har fire–fem kvadratmeter pr. purke og har som mål å komme opp på seks til seks og en halv.

Hos meg er det åtte og en halv. Heldigvis har vi mye areal pr. purke i Norge, konstaterer Aarsland.

Han er opptatt av romslighet og å unngå den danske måten å tenke innredning og drift på: – De har komprimert arealet litt for mye, mener Abraham Aarsland.

Cxense Display
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display