Cxense Display
Du er her: Forsiden / Utgaver / 2017 / 3

Redaktørens spalte

KLF-innspillet

Transport

Røros Slakteri investerer i forbedret logistikk

Med ny slaktebil til nesten tre millioner kroner og ei trekkvogn med tralle, skal Røros Slakteri bli enda bedre på logistikk. Det kommer slakteriets 350 produsenter til gode.

Småfeprodusent

Valgte Horn etter 35 år som Nortura-leverandør

I 35 år leverte han sau og lam til Nortura og var i tillegg lammeringleder for kjøttsamvirket i søndre Meløy, Lurøy og Rødøy. Nå er det Horns Slakteri på Leknes som mottar småfe fra Sverre Birkelund i Bjærangen i Meløy.

Gamle kuraser

Solid framgang for gamle norske kuraser

Pilene peker oppover for de truede, norske kurasene. Og det mest gledelige: Forbrukerne vil ha kjøttet.

Sykdom

Grisens lunger skal være fine!

KLF og de tre største frittstående slakteriene Fatland AS, Furuseth AS og Midt-Norge slakteri AS er med i et større forskingsprosjekt om en målrettet og samlet innsats for bekjempelse av luftveissykdommer på gris.

Produsentprofilen

Effektivitetskontrollen viktig redskap for kyllingprodusenter

På Jæren finnes det utvilsomt mange kompetente og ikke minst driftige kyllingbønder, og en av disse er Kjell Ingar Bø (37) på Fagerli gård på Bø i Randaberg.

Avlsbesetningsmøte

Mange på avlsbesetningsmøte i Rogaland og Hordaland

Årets avlsbesetningsmøte for formerings- og foredlingsbesetninger i KLF-tilknytta slakterier, ble i år avholdt i Etne i Hordaland midten av juni.

Utegris

Det enkle er ofte det beste – også for grisen!

Å skape seg en jobb og være tilfreds med det man gjør sammen med familien, er for de fleste selve drømmen! Hos ekteparet Siw Wasenius og Reidar Andersen i Skiptvet i Østfold ser det ut som tingene går opp i en høyere enhet med utegris og funksjonelle løsninger.

Sykdomsforebygging

Ny handlingsplan mot antibiotikaresistente bakterier

Norsk husdyrnæring skal videreføre arbeidet mot utvikling og spredning av antibiotikaresistens gjennom en felles handlingsplan.

Kontroll

Omfattende kontroll av svineprodusenter i Trøndelag

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har kontrollert produksjonsvolumet til samtlige svineprodusenter i fylket og den omfattende kontrollen viser at foretakene og produsentene stort sett følger regelverket.

Gårdsslakt

Kombinerer gårdsdrift med slakteri og butikk

På Bø i Sortland kombinerer Arne Olaussen og Heidi Larsen gårdsdrift med slakteri og et lite butikkutsalg. Fokus på produktutvikling gjør at stadig flere kunder finner veien til gården.

Jubileum

Sprek 125-åring feiret seg selv med DDE og ny profil

Alle ansatte med følge var invitert da Fatland jubilerte i Ølen. Det ble litt av en fest.

Kjøttproduksjon og klima

Klimasmart landbruk – verktøy for forbedringer

I prosjektet «Klimasmart landbruk» er målet å utvikle et system for dokumentasjon og et verktøy for å beregne klimagassutslipp fra norske gårdsbruk.

Småfe

KOPPLAM – korleis lukkast?

Det krev mykje arbeid og faste rutinar for å tjene pengar på overskotslam, men det er utan tvil eit potensial i sluttmarkedet som kan gagne både slakteri og produsent.

Dyrevelferd

Velferden for kalv er bra, men kan bli bedre

Kalver i norsk melkeproduksjon har det i hovedsak bra, men det er rom for forbedringer. I 2016 gjennomførte Mattilsynet et stort tilsynsprosjekt i 912 tilfeldig utvalgte besetninger med melkeproduksjon over hele landet. Rapporten er nylig publisert.

Utdanning

Økt interesse for landbruk blant unge

Den positive trenden med økt interesse for landbruksfag fortsetter. Blant søkerne til høyere utdanning er det i år fjorten prosent flere som har landbruksfag som sitt første valg, sammenliknet med i fjor. Det viser tall fra Samordna Opptak som er lagt fram.

Melk

Q-meieriene satser tungt i Valdres

– Det er to grunner til at vi har kjørt i gang offensiven. I dag kjøper Q-meieriene nesten 50 prosent av mjølka fra TINE. Vi synes det er mye usikkerhet rundt markedsordningene og ønsker derfor å stå sterkere rustet for framtida gjennom å bli mer sjølforsynt.

Landet rundt

Lagrene av sau- og lammekjøtt minker

Overskuddet av saue- og lammekjøtt blir endelig mindre, og vil etter årets sesong være på rundt 300 tonn.

Avlsoksen Braut er 15 år

NRF-Oksen 10177 Braut feiret 15-årsdagen sin nylig. Oksen har rundt 300 000 avkom i nærmere 30 ulike land i verden og har omsatt for 21 millioner kroner.

Norsk Kylling til topps i kåring

Rema 1000 har kåret Norsk Kylling til årets leverandør 2016.

Ny håndbok om drift av gårdsbutikk

I en ny håndbok gir HANEN informasjon om de viktigste punktene ved oppstart av gårdsbutikk.

Sverre Fatland har gått bort

Sverre Fatland sovnet inn lørdag 22. juli. Sverre ble 87 år og har hatt et rikt og travelt liv.

Fôring

Fjøssystemer videreutvikler ‘smart fôring’

Som et ledd i videreutviklingen av «Smart fôring», lanserer nå Fjøssystemer et eget styreskap til sine fôringslinjer.

Jus på tampen

Skjerpede krav til bonden som byggherre

I landbruket bygges stadig større og mer kostbare driftsbygninger. Det medfører skjerpede krav til bonden som byggherre. Mislykkede byggeprosjekter kan føre til kostnadsoverskridelser, økonomiske tap og rettssaker. Her vil jeg derfor gi noen råd i tilknytning til bondens kontraktsinngåelse med entreprenører:

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display