Cxense Display
Du er her: Forsiden / Aktuelt / Tjener mer på Lyngenlam

Tjener mer på Lyngenlam

– I dag henter vi vel ut omtrent 10 prosent mer i fortjeneste, sammenlignet med da vi omsatte lammekjøttet via Nortura. Gjennom et langsiktig samarbeid med kjøttbedriften Brødr. Ingebrigtsen i Tromsø, håper vi å øke marginene ytterligere, sier Runo Berglund i Lyngenlam SA.

Runo Berglund, stolt styreleder i Lyngenlam SA.

Runo Berglund er nyvalgt styreleder i Lyngenlam SA, en produsentorganisasjon eid av 22 bønder på Lyngshalvøya øst for Tromsø. Til sammen produserer de omlag 60 tonn, derav 10 tonn sauekjøtt.

NISJEAVTALE MED NORTURA
– Vi har en nisjeavtale med Nortura. Det betyr at vi leieslakter på anlegget på Andslimoen. Så omsettes alt via vår samarbeidspartner, foredlingsbedriften Brødr. Ingebrigtsen i Tromsø. Én av oss koordinerer innmelding til slakt og levering skjer gjennom plukkslakting. Deretter overtar Brødr. Ingebrigtsen hele volumet som legges inn på deres lager i Tromsø, forteller Runo.

Andelseierne i Lyngenlam SA mottar normal noteringspris pluss ordinære statlige tilskudd via Nortura. Deretter utbetaler Brødr. Ingebrigtsen et avtalt pristillegg til Lyngenlam.

50 ØRE TIL DRIFT
– Vi har inngått en 10-årig samarbeidsavtale med Brødr. Ingebrigtsen med årlige prisjusteringer. De betaler oss i dag et greit pristillegg for stjernelam og et noe mindre pristillegg for sauekjøtt. Av dette pristillegget går omtrent 50 øre/kg til å drive selskapet Lyngenlam SA. Resten utbetales til andelseierne, forteller han.

Kvalitetskravene er følgende:

  • Stjernelam, minst R- og oppover.
  • Må ha gått på 10 ukers utmarksbeite
  • Må være levert før nyttår

– Hvor stort er pristillegget?
– Det ønsker vi foreløpig å holde for oss sjøl. Men det jeg kan si er at vi er fornøyd med avtalen samtidig som vi forventer at pristilleggene skal kunne økes i tiden framover. For min egen del blir det 12 000 kroner mer på bunnlinja pr. år. Verdt å ta med seg, synes jeg.

STOLT
– I tillegg til at det blir igjen litt mer i pungen, er det jo artig dette her. Jeg er veldig stolt av stedet vi bor på og synes det er stas at folk vil betale mer for vårt lammekjøtt. Vi merker at navnet Lyngen er i ferd med å bli godt kjent både i inn- og utland. Mye takket være den eksplosive utviklingen av skiturismen her i området. Det tror jeg vi selger mer lam på, mener Runo Berglund.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøtt- og eggprodusenten.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display