Cxense Display
Du er her: Forsiden / Aktuelt / Tenker nytt og bygger nytt

Tenker nytt og bygger nytt

Han har 420 storfe og hun selger 2000 brett egg i måneden fra en automat på veggen. Morten Engan og Therese Haugan tenker nytt og bygger nytt.

Haugan og Engan har delt opp virksomheten – sammen rekker de over både storfe, egg, leiekjøring og vedproduksjon.

– Det gikk 300 brett i helgen, forteller Therese Haugan. Det er mandag, og hun fyller opp automaten. Noen selger produktene sine fra melkeramper og andre ubetjente ordninger langs veien. På Julseth Østre i Stjørdal satses det mye større. Haugan har fått bygd sin egen automat.

LOKALBYGD AUTOMAT
– Vi drev med salg, og det var veldig mye folk som for forbi og som kjøpte egg. Men det gikk mye tid, og mange hadde ikke kontanter. Derfor fant vi ut at folk kunne ordne seg selv. Vi fikk midler fra næringsforumet og fikk bygd automat med kortterminal hos Skala Maskon her på Stjørdal, forteller Morten Engan. Det har slått an. Mange kjører rett forbi på veien mellom Selbu og E6 på Hell. På Julseth Østre har de god plass til å stoppe og kjøpe med seg helt ferske egg.

Det går gjerne 2000 brett i måneden. Resten leveres til Den Stolte Hane. Men eggproduksjonen er bare en del av virksomheten på Julseth Østre. Ikke den største, engang.

STØRST PÅ STORFE
– Den kommer vel opp på tre–fire millioner i omsetning. Storfekjøttet passerer godt over ti millioner. Så har vi 1,8 millioner på leiekjøring i tillegg, forteller Engan. Totalt har han 420–430 storfe. 90 ammekyr og resten på oppfôring. Med det er han den største leverandøren til Slakthuset Eidsmo Dullum.

– Jeg prøver meg med en trerasekrysning i tillegg til Charolais og NRF, forteller han. – Det ser bra ut, og krysningen har vanvittig bra melkeproduksjon. Så må han arbeide med å få opp klassene. Spesielt på NRF ser han at han må lære seg å være enda hardere på fôringen for å få opp klassen og få ut tillegget.

LANG ERFARING
Han har lang erfaring å flyte på.
– Jeg begynte på gård da jeg var 17 år. Her forpaktet jeg før jeg kjøpte gården i 2000, forteller 38-åringen.

Therese Haugan deler interessen for det jordiske:
– Jeg har bestandig vært interessert i gård. Jeg vokste opp på småbruk, forteller hun. Inntil for fem år siden arbeidet hun som lærer ved siden av, og hun vikarierer fremdeles litt. Men 7500 frittgående hvite Lohman krever at hun er mye til stede.

BYGGER IGJEN
I vinter bygges det på Julseth Østre. Ammekufjøset ble satt opp i 2008, hønsehuset i 2011, og nå blir det nytt redskapshus.
– Ja, jeg har troen på dette, innrømmer Morten Engan. – Skal en være med, så må en satse.

– Prisene er blitt likere. Men nå tror jeg ikke prisene stiger mye mer, så nå må vi begynne å se på kostnadene, sier han. Nå presser han rundball, men vurderer å begynne med plansilo fordi det går så mye penger til plast.

LEIEKJØRING
– I tillegg til gården har vi leiejord. Totalt 1300 mål, forteller Morten Engan. Han brøyter snø, tresker, presser og transporterer rundballer og kjører våronn også for andre. Med gravemaskin og hjullaster driver han nydyrking i tillegg – 34 mål i år. – Leiekjøringen får ned maskinkostnadene, samtidig som du får til å legge deg litt høyere på kvalitet, sier Engan.

Les flere saker fra siste utgave av bladet Kjøtt- og eggprodusenten.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display
Cxense Display